Bij overlijden of inlichtingen 024- 64 50 25 9

Wie componeert een rouwlied dat iedereen mee kan zingen bij een uitvaart?

Het is weer zo ver… Een spontaan applaus breekt uit als de overledene door de erehaag wordt gereden. Er zijn mensen die dat ervaren als een kippenvelmoment. Bij mij werkt het echter totaal averechts. Je voelt zo’n applaus aankomen. Zodra de eerste gaat klappen, kun je alleen maar hopen dat iedereen ‘spontaan’ gaat meedoen en dat ze het ook een tijdje weten vol te houden.

Maar wanneer klap je hard en lang genoeg? Waarom wordt er eigenlijk geklapt? Ik denk dat ik op dat laatste een antwoord heb gevonden. Aanwezigen hebben gewoonweg geen andere mogelijkheid om zich te uiten. Een bloem op de kist leggen en een naam in het al dan niet digitale condoleanceregister schrijven, tel ik dan even niet mee. Aanwezigen mogen verder alleen maar luisteren naar toespraken, afgewisseld met muziek en eventueel kijken naar foto’s en filmpjes. En dat is het dan.

In dat licht bezien, is het eigenlijk niet zo gek dat ze op de valreep van zich laten horen door hard te gaan klappen. Toch blijft het applaus een oncomfortabel moment bij een uitvaart. Nou zat ik te denken… Zullen we dan met z’n allen gaan zingen? Met zijn allen, uit volle borst, een laatste eerbetoon aan de overledene. Maar… dan moeten we wel iets te zingen hebben. En dat brengt mij bij het volgende punt: dat is er dus niet.

Ja, er zijn heel wat liedjes (ook mooie) die door artiesten worden gezongen en in de Uitvaart Top 10 staan, maar die liedjes bedoel ik niet. Ik bedoel eigenlijk het type liedjes dat we bijvoorbeeld op verjaardagen zingen, liedjes die je als kleuter al krijgt aangeleerd. Ik wil mijn deze keer mijn column gebruiken om een oproep te doen aan muzikaal Nederland: componeer een rouwlied dat snel is aangeleerd en ook goed te zingen is zonder muzikale begeleiding. Het lijkt me geweldig als jong en oud aan het begin of aan het eind van de uitvaartbijeenkomst samen een rouwlied voor de overledene aanheffen. Wie durft dit aan?

Ik hoop van harte dat jullie massaal van je laten horen!

Pagina's: 1 2 3

Monica Zeegers gaat uit van de onsterfelijkheid van de ziel en richt zich op het leven hier en nu. Je kunt je heel verdrietig en alleen voelen en al dan niet met schuldgevoelens achterblijven als een dierbare is overleden. Het voelt alsof je bent afgescheiden van de persoon waar je van houdt. Maar het kan ook anders. Ook al lijkt het nu niet zo, je geliefden blijven ook na het overlijden altijd bij je.

Wij mensen zijn meer dan een lichaam. De ziel is onsterfelijk, het bewustzijn is oneindig. De geest leeft eeuwig voort in het licht van de schepping. Ook na het overlijden van een dierbare kun je nog zo veel voor haar/hem betekenen. Blijf liefdevol gedenken, vergeef en vraag om vergeving. Je zult merken dat je een stuk gelukkiger en lichter door het leven zal gaan. Weet dat je woorden en intenties altijd worden gehoord. Graag willen wij met al onze medewerksters ons steentje bijdragen aan uw vertrouwen in de toekomst, tijdens en na het verwerken van een groot verlies in de hoop dat dit verlies op een gegeven moment anders ervaren zal worden. Dat pijn plaats mag maken voor gevoelens van vreugde en hoop en liefde. Dat is waar Monica Zeegers Uitvaartverzorging voor staat.

Lees meer